Blik conserven: een smaakvolle en gemakkelijke oplossing voor groenten, fruit en vlees.

Blik conserven: een smaakvolle en gemakkelijke oplossing voor groenten, fruit en vlees.

Wat zijn blik conserven?

Conserven zijn voedingsmiddelen die zijn ingeblikt. Dit betekent dat de producten zijn verpakt in blikken of andere soorten verpakkingen die zorgen voor een langere houdbaarheid. Dit kan zowel groenten, fruit als vlees zijn. Ingeblikte producten zijn vaak handig om in huis te hebben omdat ze een lange houdbaarheid hebben en gemakkelijk te gebruiken zijn. Geconserveerde levensmiddelen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar gemakkelijke en snelle maaltijdopties. Deze producten kunnen ook handig zijn voor mensen die vaak op reis zijn of geen tijd hebben om regelmatig boodschappen te doen.

Groenten in blik

Er zijn vele verschillende soorten groente beschikbaar in blik, waaronder wortelen, asperges, maïs, champignons en prei. Deze ingeblikte groenten zijn een geweldige manier om groenten in huis te hebben wanneer je geen tijd of geen zin hebt om groenten te snijden en te koken. Bovendien zijn ingeblikte groenten vaak goedkoper dan vers en kunnen ze een langere tijd bewaard worden. Je kunt groenten in blik gebruiken in verschillende gerechten zoals salades, soepen, stoofschotels en pastagerechten. Ze zijn een goede toevoeging aan een vegetarische maaltijden of als bijgerecht. Daarnaast zijn ingeblikte groenten vaak rijk aan vitaminen en mineralen en kunnen ze een gezonde aanvulling zijn op je dieet.

Receptideeën met groenten in blik

  • Blikgroenten- en aardappelschotel:
    Verhit een beetje olie in een pan. Voeg 1 blik geconserveerde groenten en 2 geschilde en in stukjes gesneden aardappels toe. Voeg een snufje zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar en bak het geheel voor ongeveer 10 minuten. Serveer als bijgerecht of als hoofdmaaltijd met gebakken kip of ander vlees.
  • Blikgroenten- en noedelsoep:
    Breng 4 kopjes water aan de kook. Voeg 1 blik geconserveerde groenten, 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel vissaus toe. Voeg vervolgens 150 gram noedels toe en kook deze ongeveer 4 minuten. Serveer met extra sojasaus en gebakken uitjes naar smaak.
  • Blikgroenten- en rijstbowl:
    Kook 1 kop rijst volgens de verpakking. Verhit een beetje olie in een pan en voeg 1 blik geconserveerde groenten toe. Voeg een snufje zout en peper naar smaak toe en bak alles ongeveer 5 minuten. Serveer de rijst en de blikgroenten in een grote kom met gebakken tofu, gebakken eieren en een saus naar keuze.
  • Blikgroenten- en kippenpastei:
    Verwarm de oven voor op 180°C. Rol een bladerdeeg uit op een bakplaat en leg hier een blik geconserveerde groenten op. Voeg vervolgens gekookte en in stukjes gesneden kip en geraspte kaas toe. Vouw de randen van het bladerdeeg over de inhoud en bak de pastei in de oven voor ongeveer 20 minuten. Serveer warm als hoofdmaaltijd.

Fruit in blik

Er zijn verschillende soorten fruit dat verkrijgbaar is in blik. Dit kan zijn: ananas, appel, peren, kersen of juist een tropische fruitcocktail. Deze ingeblikte fruitsoorten zijn vaak gezoet en komen in een vloeibare of stevige vorm. Deze fruitsoorten zijn ideaal om te gebruiken in desserts zoals taarten, crumble, of om te mengen met yoghurt of havermout. Ingeblikt fruit is ook geschikt om te gebruiken als topping op ijs, pancakes of waffles. Ook kun je deze fruitsoorten gebruiken in salades of als saus voor bijvoorbeeld vleesgerechten. Geconserveerde fruitsoorten zijn ook handig om in huis te hebben voor momenten dat je geen verse fruit in huis hebt. Zo kun je altijd nog genieten van een zoete lekkernij én krijg je de nodige vitamines binnen.

Receptideeën met fruit in blik

  • Blikfruit crumble:
    Verwarm de oven op 180°C. Meng een blikje gemengd fruit, suiker, bloem en boter tot een crumble. Leg het mengsel in een ovenschaal. Bak de crumble gedurende 30 minuten of totdat het goudbruin en knapperig is. Serveer met vanille-ijs of slagroom.
  • Blikfruit salade:
    Giet een blikje fruit naar keuze (bijv. ananas, perziken of abrikozen) in een grote kom. Voeg verse stukjes meloen, sinaasappel en kiwi toe. Voeg honing, citroensap en poedersuiker toe naar smaak. Roer het fruit voorzichtig door elkaar. Serveer koud als bijgerecht of als toetje.
  • Blikfruit taart:
    Verwarm de oven op 180°C. Maak een bladerdeeg taartbodem volgens verpakking en giet het blik fruit erover. Meng een blend van suiker, bloem, boter en kaneel en strooi deze over het fruit. Bak de taart gedurende 30-35 minuten of totdat het bladerdeeg goudbruin is. Serveer warm met slagroom of ijs.
  • Blikfruit smoothie:
    Giet een blikje fruit naar keuze in een blender. Voeg melk, yoghurt en honing toe. Mix tot een gladde smoothie. Voeg extra fruit, noten of granen toe naar smaak. Serveer koud als ontbijt of tussendoortje.

Vlees en vis in blik

Er zijn verschillende soorten vlees en vis die beschikbaar zijn in blik of geconserveerd. Zo is er ingeblikte tonijn, sardines, kip, ham en rundvlees te verkrijgen. Elk van deze producten heeft zijn eigen unieke smaak en textuur en kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten. Tonijn, sardines, zalm en makreel zijn bijvoorbeeld populair om te gebruiken in salades en sandwiches, terwijl kip en ham vaak worden gebruikt in pastasauzen of als topping op pizza’s. Rundvlees in blik is vaak geschikt voor gerechten zoals stoofschotels of in chili con carne. Geconserveerd vlees en vis zijn een handige manier om altijd een voorraad in huis te hebben voor snelle en gemakkelijke maaltijden. Nog sneller een maaltijd op tafel? Ga dan voor stoofvlees of chili con carne in blik.

Receptideeën met vlees en vis in blik

  • Tonijnsalade:
    Gebruik een blik tonijn, giet het vocht af en meng het tonijn met mayonaise, fijngehakte ui, fijngehakte wortel en fijngehakte augurk. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de tonijnsalade op brood of crackers.
  • Thaise rode curry met kip:
    Gebruik een blik kippenbouillon en meng het met Thaise rode currypasta, kokosmelk, fijngehakte knoflook, fijngehakte ui en fijngehakte gember. Voeg in blik geconserveerde kip en fijngehakte rode peper toe. Laat het gerecht zachtjes koken tot de kip gaar is en de saus dikker is geworden. Serveer met rijst.
  • Vispasteitjes:
    Gebruik een blik vis, giet het vocht af en meng het met gekookte en fijngehakte aardappelen, ei, fijngehakte ui, fijngehakte peterselie en paneermeel. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maak pasteitjes van het mengsel en bak ze in olie tot ze goudbruin zijn. Serveer warm.
  • Kippenchili:
    Gebruik in blik geconserveerde kip en meng het met gehakte ui, gehakte knoflook, gehakte paprika, gedroogde bonen, tomatenpuree, gehakte chilipepers en specerijen naar smaak. Laat het gerecht zachtjes koken tot de bonen zacht zijn en de saus dikker is geworden. Serveer de kippenchili met rijst of https://www.kantinewinkel.nl/eten-en-drinken/maaltijdproducten/deegwaren-rijst-en-couscous/wraps.