Cold brew koffie: hoe maak je dat eigenlijk?

Cold brew koffie: hoe maak je dat eigenlijk?

Cold brew is een relatief nieuwe koffiebereiding en kan gezien worden als de broer van de iced coffee of ijskoffie. Beiden zijn erg populair deze zomer, maar de ijskoffie kennen we natuurlijk al wat langer. Laten we daarom eens kijken naar de cold brew en hoe deze koffie bereid wordt.

Het verschil tussen cold brew en ijskoffie

Dat is misschien ook wel belangrijk om even te noemen. Er zijn namelijk genoeg mensen die nog nooit van cold brew hebben gehoord. Het is dan ook nog niet zo lang verkrijgbaar in Nederland en België. Cold brew wordt vertaald koud gebrouwen. Cold brew koffie is dus nooit warm geweest in tegenstelling tot ijskoffie. IJskoffie wordt namelijk gewoon warm gezet net als normale filterkoffie en vervolgens afgekoeld.

Populariteit van cold brew

Hoezo is cold brew ineens zo populair? Dit is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk omdat het gewoon een lekker fris en verkwikkend drankje is. Het smaakt eigenlijk heel anders dan de gewone filterkoffie die we gewend zijn. Dit komt doordat de koffie niet in contact komt komend water. Hierdoor is de koud gebrouwen koffie veel minder zuur en dus ook iets zoeter van nature. En doordat de koffie er langer over doet om door te lopen bevat het ook meer cafeïne, dat weer zorgt voor het verkwikkende effect. Verder is de smaak intenser omdat men beter de sterkte kan bepalen. Smaakt hij te sterk, dan doe je er gewoon wat ijsblokjes bij of melk is ook een mogelijkheid.

Hoe maak je het?

Dat is waarschijnlijk de reden dat u dit artikel leest. Het staat ten slotte in de titel. Vaak wordt gedacht dat de koude drank erg moeilijk is om te maken maar het tegendeel is waar. Je maakt het in drie simpele stappen:

Malen van de koffiebonen

Voor het maken van 1 liter cold brew heb je ongeveer zo'n 60 gram grof gemalen koffiebonen nodig. Worden de koffiebonen fijn gemalen dan zal de koffie troebel willen en dit is niet smakelijk natuurlijk. Je wilt een heldere drank. De bonen kun je zelf malen; makkelijker, maar ook minder lekker is te kiezen voor filterkoffie of gebruik een French Press koffie.

Koffie laten weken

Na het malen van de koffiebonen moeten dus geweekt worden. Dit is het proces dat de gemalen koffie zijn smaak afgeeft aan het water. Hiervoor heb je een grote karaf nodig (of dus een French Press met een inhoud van 1 liter). De gemalen koffie dient u op de bodem van de karaf te verdelen. Neem vervolgens 1 liter water die op kamertemperatuur is en schenk deze geleidelijk over de koffie heen terwijl u voorzichtig roert. Het is belangrijk dat alle koffie bevochtigd is. Vervolgens neemt u een neteldoek - dit is een zeefdoek u kunt bij speciale kookwinkels kopen en kost tussen de 5 en 10 euro. Ook kunt de bovenkant van French Press; maar druk deze absoluut niet naar beneden! U dient het koffiemengsel zo'n 8 tot 12 uur in de koelkast te laten staan. Hoe langer u het mengsel laat staan en hoe verfijnder de smaak zal zijn.

Zeven van de koffie

Heeft een karaf en neteldoek gebruikt; dan gebruikt u de doek als zeef. De cold brew giet u door de neteldoek heen in een andere kan of karaf. Doe dit kalm en wacht geduldig tot alle koffie eruit gefilterd. Hebt u een French Press gebruikt voor het maken van de Cold Brew, dan duwt u gewoon de bovenkant naar beneden zoals u normaal zou doen.

Tot slot nog enkele tips

Zoals vermeld: laat de cold brew zo lang mogelijk staan in koelkast. Hoe langer hij kan 'trekken', hoe verfijnder de smaak van de cold brew zal zijn. Een goed idee is om de cold brew 's avonds te maken, zodat u direct na het opstaan een heerlijke cold brew kunt drinken. Een perfect begin van een zomerse dag.

Voeg munt toe aan je cold brew. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het voegt een extra smaakdimensie toe aan het koude drankje en zorgt ervoor dat de drank extra verfrissend is.

Wellicht overbodig, maar u dient de cold brew in de koelkast te bewaren. Veel succes. Geniet ervan.