De stroopwafel topper: Kanjers

De stroopwafel topper: Kanjers

Hoogwaardige ingrediënten als verklaring voor de geliefde stroopwafels van Kanjers

De Originele Kanjer Stroopwafels zijn ongelofelijk lekkere stroopwafels van Banketgroep, een Nederlandse koekenproducent uit Tilburg. Deze stroopwafels worden al sinds 1995 geproduceerd en dat volgens een authentiek recept waarbij enkel de beste ingrediënten zijn gebruikt. Deze stroopwafels zijn niet alleen heerlijk bij een kopje koffie, maar zijn ook lekker als beloning of om er onderweg van te genieten. Wat zijn de ingrediënten die door Kanjers zijn gebruikt en is het ook echt zo hoogwaardig? Wij zochten het voor u uit en hebben het over de voornaamste ingrediënten die in de stroopwafels van Kanjers te vinden zijn.

Tarwebloem en lekker veel roomboter

De basis voor de Originele Kanjers Stroopwafels zijn natuurlijk de benodigdheden die standaard voor wafels worden gebruikt. Om wafels te bakken, hebt u gist, melk, suiker, vet, eieren en bloem nodig. Deze ingrediënten zijn uiteraard ook op het ingrediëntenlijstje van de Originele Kanjers Stroopwafels te vinden.

De door Kanjers gebruikte bloem is tarwebloem. Dat is eigenlijk de meest algemene bloemsoort. Het wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld brood te bakken of om een stevige cake te bakken. Voor het vet heeft men gekozen voor een combinatie van roomboter en palmvet. Maar liefst 12% van een Kanjers-stroopwafel bestaat uit roomboter en dat is inderdaad een teken dat het om een hoogwaardig koekje gaat. Roomboter is de gekarnde room van melk en bevat een grote hoeveelheid melkvet. Plantaardig palmvet is gemaakt op basis van geharde palmolie.

Melk en eieren van scharrelkippen

Op het ingrediëntenlijstje zult u verder weipoeder en magere melkpoeder aantreffen. Magere melkpoeder wordt daarbij gezien als een hoogwaardigere grondstof dan weipoeder. Wei is een bijproduct van de kaasbereiding, eigenlijk een soort van afvalproduct dat gelukkig nog in andere producten kan worden gebruikt.

Bij het maken van het wafeltje heeft men uiteraard ei gebruikt. Bijzonder is dat het om scharrelei gaat, eieren van scharrelkippen. Scharrelkippen genieten van betere leefomstandigheden dan klassieke legkippen en beschikken over een scharrelruimte. Ze kunnen stofbaden nemen en ze hebben wat meer ruimte voor zichzelf. Kortom: de keuze voor scharrelei is een diervriendelijke keuze. Het blijft natuurlijk wel zo dat de Originele Kanjers Stroopwafels door de aanwezigheid van ei en melk niet geschikt zijn voor veganisten.

Een E-nummertje als rijsmiddel

Als u thuis zelf wafels bakt, ongeacht of het nu gaat om suikerwafels of om stroopwafels, gebruikt u gist. Gist zorgt ervoor dat deeg rijst, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Bij de productie van de Originele Kanjers Stroopwafels heeft men echter geen gist gebruikt. In de plaats daarvan gebruikt men E500. Dit E-nummertje, voluit natriumcarbonaat, wordt uit steenzout of zeewater gewonnen. Het is een veelgebruikt E-nummertje, omdat het als zuurregelaar en stabilisator fungeert. Toch kan het ook als rijsmiddel worden ingezet. Het is een van de redenen waarom het vaak te vinden is in onder meer peperkoek, cake, taart, koekjes en graanrepen.

Kwaliteitsvolle bourbonvanille

Het grote geheim achter deze lekkere stroopwafels is misschien wel het gebruik van natuurlijke bourbonvanille in combinatie met glucose-fructosestroop en gekarameliseerde suiker. Bourbonvanille is vanille die afkomstig is van het eiland Réunion, een eiland ten oosten van Madagaskar. Het eiland heette vroeger Bourbon, vandaar ook de naam voor deze vanille. Deze vanille staat bekend omwille van de kwaliteit en de uitstekende smaak en men noemt het vaak de beste vanille die er is. Het is dan ook heel aromatisch en het kan de smaak van suiker goed versterken. Hierdoor is er wat minder suiker nodig, wat dan weer goed is voor de gezondheid.

Een beetje kaneel en een snufje zeezout

Natuurlijk bevatten de Originele Kanjers Stroopwafels nog een aantal toevoegingen om het lekker op smaak te brengen, zoals kaneel en zeezout. Kaneel, een specerij die afkomstig is van de scheut van de kaneelboom, is een smaakmaker die in de westerse keuken vaak in zoete gerechten wordt gebruikt.

Zeezout is dan weer zout dat men verkrijgt uit zeewater. Daarbij worden er lage muurtjes langs de zee gebouwd, met vierkante kuilen achter de muurtjes. Door verdamping verdwijnt het water en blijft zout achter dat nadien zorgvuldig wordt gezuiverd. De smaak en de samenstelling van zeezout kan verschillen, afhankelijk van waar het wordt gewonnen. Hawaïaans zeezout oogt bijvoorbeeld wat donkerder, omdat het op vulkanische grond wordt gewonnen.

En als u al deze hoogwaardige ingrediënten mengt volgens een geheime formule? Dan bekomt u de Kanjers-stroopwafels, misschien wel de meest geliefde stroopwafels van Nederland!