Hoe worden candy canes gemaakt?
Candy canes zijn lekkere snoepjes die onlosmakelijk verbonden zijn aan de kerstperiode. Ooit werden ze met de hand gemaakt, maar tegenwoordig maakt men het in een fabriek. Elke producent heeft natuurlijk een eigen productieproces, maar over het algemeen zijn er een aantal gelijkenissen. We leggen uit hoe producenten deze lekkere candy canes maken.
Basismengsel aanmaken
Men maakt altijd eerst een zoet basismengsel. Daarvoor begint men over het algemeen met het mengen van suiker, siroop en water. Bij de Amerikaanse candy canes gaat het vaak om corn syrup, een siroop die wordt gemaakt op basis van maïs. Het fungeert niet alleen als zoetstof, maar het geeft de candy cane daarnaast ook wat volume en het voorkomt dat de suiker kristalliseert. Het is een van de redenen waarom ze het in de Verenigde Staten vaak gebruiken om bijvoorbeeld lolly's te maken. Dit mengsel van water, corn syrup (of een soortgelijk product) en suiker wordt dan gedurende ongeveer een half uur gekookt.
Het basismengsel de gewenste kleur geven
Vervolgens geeft men het mengsel het rode kleurtje dat de candy canes kenmerkt. Dat doet men door het kokende mengsel te gieten op een gekoelde tafel, terwijl de rode kleurstof wordt toegevoegd. Deze kleurstof kan verschillende oorsprongen hebben. In het geval van de Rode Fun Candy Canes gaat het bijvoorbeeld om E120. E120 is een natuurlijke kleurstof die wordt gewonnen van een soort van bladluizen die op cactussen leven. Deze luizen worden handmatig van de cactussen geschraapt, waarna men de vrouwtjes en de mannetjes scheidt. De mannetjes hebben vleugels, leven erg kort en hebben het gewenste pigment niet. Alle luizen komen in een bak terecht en worden heen en weer geschud, tot ze dood zijn. Daarna worden ze gedroogd en gemalen.
Uiteraard kan men ook andere kleurstoffen gebruiken. Bijvoorbeeld ook blauwe candy canes. Het productieproces van deze candy canes is identiek, maar in plaats van E120 gebruikt men E133. Dit is een synthetische kleurstof die wordt gemaakt op basis van 2-formylbenzeensulfonzuur.
Mint toevoegen en oprollen
Daarna voegt men mint aan het mengsel toe. Daarbij maakt men gebruik van een speciale machine die aan het snoep trekt. Het zorgt ervoor dat alles luchtiger wordt. Tijdens het trekken aan de snoep voegt men vaak extra ingrediënten toe, zoals olie en extra pepermuntaroma. Eenmaal het trekken achter de rug is, maakt men blokken van het rode suiker-mintmengsel. Deze blokken gaan in een speciaal suikerwerkjasje met rode en witte strepen.
De omwikkelde blokken worden voor een vuur gerold door een machine. Dat zorgt ervoor dat het lange slierten worden met een lekkere vulling en een rood-wit jasje. Langzaamaan wordt alles uitgerold en op de juiste grootte afgesneden, waarna de snoepjes worden gebogen tot ze het design van een wandelstok hebben. Dit kan machinaal gebeuren of handmatig, dit verschilt per producent. Ten slotte worden de candy canes verpakt en komt de Kerstman ze ophalen. Samen met zijn rendieren vliegt hij het noorderlicht tegemoet. Hoe hij dat doet, is een groot geheim.