Honing gebruiken in de keuken: inspiratie en ideeën

Honing gebruiken in de keuken: inspiratie en ideeën

Honing kunt u op talloze manieren gebruiken. Het is natuurlijk heel zoet en het kan perfect suiker vervangen. Hierdoor kunt u honing gebruiken in de meest uiteenlopende gerechten. Het is zelfs zo dat honing gebruiken wordt aangeraden als u last heeft van een pijnlijke keel of van maagzuur. Hieronder doet u alvast lekker veel inspiratie op en ontdekt u wanneer honing gebruiken een goed idee is.

Ideale zoeter voor gebakjes en desserts

Honing kan worden gebruikt als een natuurlijke vervanger voor suiker en kent zo veel toepassingen. Indien u honing ter vervanging van suiker gebruikt, moet u wel weten dat honing gemiddeld 25% zoeter is dan suiker. U dient er met andere woorden wat minder van te gebruiken. U gebruikt de zoetende kracht van honing bijvoorbeeld om thee te zoeten, yoghurt te zoeten, een dressing op smaak te brengen of voor het zoeten van bijvoorbeeld een cake. Gebakjes en desserts als muffins, pannenkoeken en baklava zijn stuk voor stuk gebaat bij het gebruik van honing. Ontdek ook ons honing-tijm glazuur om desserts af te werken.

Gevogelte en vis combineren met honing

Niet alleen kunt u honing gebruiken bij het maken van gebakjes en desserts, maar ook bij uw hoofdgerechten. Zo kan honing als zoete hint worden ingezet of als ware smaakmaker. Lekker is bijvoorbeeld honingkip uit de oven. Hierbij maakt u een saus op basis van honing, barbecuesaus, bruine suiker, mosterd, paprika, ketchup en kruiden naar keuze. De honingsaus gaat mee in de oven en trekt in de kip, waardoor deze een unieke smaak krijgt. Ook bij burgers – zeker in combinatie met geitenkaas – doet honing het goed, net als bij zalm,, sint-jakobsschelpen en kalkoen.

Dressings en sauzen op basis van honing

Alsook kunt u honing gebruiken bij het maken van dressings of om salades op smaak te brengen. Onder andere een winterslaatje met honing, blauwe kaas, gekarameliseerde pastinaak, kwarteleitjes en peren is een uitstekende keuze. Voor een eenvoudige dressing met honing mengt u olijfolie, wijnazijn, honing en voegt u naar smaak kruiden toe. Bij Italiaanse gerechten kunnen dat bijvoorbeeld Italiaanse kruiden zijn, terwijl u bij Franse gerechten voor provencaalse kruiden kiest.

Honing als beleg

Voor liefhebbers van zoet beleg kan honing een perfecte vervanger zijn van bijvoorbeeld chocolade pasta of jam Indien u honing als beleg gebruikt, moet u rekenen op ongeveer 15 gram honing. U vervangt jam met andere woorden een-op-een door eenzelfde hoeveelheid honing.

Honing gebruiken als beleg is niet alleen een goed idee bij boterhammen, want u kunt u ook met honing pannenkoeken beleggen. Bijzonder lekker wordt het bijvoorbeeld indien u pannenkoeken met honing belegt en het vervolgens afwerkt met rood fruit. Ook bij wafels kunt u honing gebruiken. Zeker in combinatie met een bolletje vanille-ijs, een schijfje appel en een beetje kaneel is honing gebruiken een goed idee.

Honing in de soep

Verder kunt u honing gebruiken om soep op smaak te brengen. Het is daarbij belangrijk om niet te overdrijven, de honing moet vooral een zoete twist geven en mag niet domineren. Onder andere bij een zomerse tomatensoep met verse tomaten is een beetje honing erg lekker. De honing compenseert dan het zure karakter, net zoals bijvoorbeeld room dat ook kan doen. Ook bij een witloofsoep kan honing een verzachtende werking hebben. Het is overheerlijk indien u naast honing ook een beetje geitenkaas toevoegt en dit in de soep laat smelten.

Honing gebruiken als u ziek bent

Niet alleen kunt u honing gebruiken om gerechten op smaak te brengen, bovendien wordt honing al sinds oudsher gebruikt in de geneeskunde. Dit wordt ook wel eens apitherapie genoemd. In de moderne geneeskunde wordt honing bijvoorbeeld gebruikt voor het behandelen van brandwonden en bepaalde wonden. Het heeft dan ook een ontstekingsremmende en wondgenezende werking. Daarnaast helpt honing de keel te smeren bij verkoudheden. Niet voor niets zijn er talloze keelpastilles met honing te verkrijgen. Verder helpt honing bij maagzuur en zure oprispingen. Dat komt onder andere omdat het vermengt met het maagzuur en het agressieve karakter ervan beperkt, terwijl het ook nog eens een beschermend laagje aanbrengt.

Altijd de juiste honing gebruiken

U merkt dat er talloze manieren zijn om honing te gebruiken. U kunt honing gebruiken op de pannenkoeken, u kunt honing gebruiken om soep op smaak te brengen en u kunt honing gebruiken als u ziek bent. De juiste honing gebruiken bij uw gerechten, is wel belangrijk. De smaak van honing kan namelijk sterk verschillen en is afhankelijk van welke bloemen de bijtjes hebben gebruikt. U heeft bijvoorbeeld de keuze tussen acaciahoning, klaverhoning, heidehoning, tijmhoning, lavendelhoning, enzovoort. Bepaalde honingsoorten passen net iets beter of minder goed bij bepaalde gerechten. Experimenteer vooral zelf en ga na welke honing het beste bij uw bereidingen past.