Koffiecollege: cappuccino
De cappuccino is zonder twijfel één van de meest gedronken koffiebereidingen op dit moment. Daarom is het ook vreemd dat de meeste mensen eigenlijk niet precies weten hoe een goede cappuccino eruit ziet en zou moeten smaken. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat men in verschillende landen iets anders verstaat onder cappuccino: In België drinkt men cappuccino bijvoorbeeld met gezoete slagroom, terwijl men bij ons de 'Italiaanse' cappuccino gewend is met melkschuim. In Frankrijk gebruikt men filterkoffie als basis voor de koffiebereiding en in Oostenrijk krijg je een koffie met chocolade en opgeklopt eiwit wanneer je een cappuccino besteld.
De cappuccino in Nederland
Door de tijd is de koffiebereiding in Nederland ook nog aangepast: terwijl men tot een aantal jaren geleden overal flink wat cacao op het melkschuim deed - dit zag erin de meeste gevallen trouwens niet zo smakelijk uit - wordt dit tegenwoordig eigenlijk helemaal nergens meer gedaan. Tegenwoordig is het latte art wat de klok slaat; hartstikke mooi natuurlijk, spijtig genoeg duurt het vaak wel wat langer voordat uw koffie op tafel staat. Verder dient het contrast tussen de witte melkschuimlaag en de donkere cremalaag van de koffie zo groot mogelijk te zijn.
De verschillende koffie-melkbereidingen
Cappuccino
Even ter verduidelijking: onder koffie-melkbereidingen verstaan we dus cappuccino en latte macchiato. Dit zijn de meest gedronken en gekende. Er zijn er natuurlijk meer, maar die laten we voor het gemak even buiten beschouwing. Het verschil tussen de twee is eigenlijk ontzettend simpel. Het verschil zit 'm in het volgende: de cappuccino bestaat voor een derde uit espresso koffie, een derde warme melk en een derde melkschuim. De warme melk en vervolgens het melkschuim worden op een vers gezette espresso geschonken. Dit dient overigens met beleid te gebeuren. De melk zal zich mengen met de espresso en de crema met het melkschuim wat zorgt voor een moccalaag.
Latte macchiato
De vertaling van latte macchiato uit het Italiaans is letterlijk 'gevlekte koffie'. Ook deze koffiebereiding maakt men op basis van espresso en warme melk, maar de verhouding is anders. De latte macchiato bevat namelijk meer melk. De melk dient verwarmd te worden met stoom. De latte macchiato wordt meestal gepresenteerd in een groot glas. Zo zijn precies de laagjes te zien. Om een latte macchiato te maken dient een verse espresso door de melkschuimlaag te worden geschonken. De espresso blijft dan liggen op de warme melk.
De koffiedrinker
Met de koffiedrinker doelen we op de gast. Het is tegenwoordig erg moeilijk om als gast inzicht te krijgen in de grote verscheidenheid aan koffiebereidingen - denk aan de cappuccino die op vele verschillende manieren geserveerd wordt. Om te zorgen dat uw gasten de juiste keuze maken en niet teleurgesteld worden; ze krijgen iets op tafel wat ze eigenlijk niet wilden of ze hadden iets anders verwacht - is het zaak ze goed te informeren. Dit kan door middel van een koffiekaart. Zie de afbeelding hieronder. Op deze kaart wordt door middel van pictogrammen geïllustreerd wat de inhoud en wat de ingrediënten zijn van de verschillende koffiebereidingen. Zo voorkomt u teleurstellingen en boze klanten. Natuurlijk is het mogelijk uw eigen koffievariaties te bedenken en een product te bieden men nergens anders kan krijgen.