De tijd van het jaar komt er weer aan: tijd voor speculaas!
Wanneer de dagen korter en kouder worden, wijzigt ook de manier waarop we snoepen en genieten. Ferrero rocher is een voorbeeld van een typisch winterproduct dat gedurende deze periode extra vaak wordt verkocht. Hetzelfde kunnen we zeggen over speculaas. Vooral speculaaspoppen zijn vanaf november en gedurende de wintermaanden heel geliefd. En daar heeft een oude traditie iets mee te maken.
Van vrijers naar koeken voor het Sinterklaasfeest
Vanaf november doen speculaaspoppen, ook wel eens "vrijers" genoemd, het altijd goed. Al eeuwenlang wordt speculaas gebakken door middel van houten koekplanken. Oorspronkelijk gebruikte men daarvoor perenhout. Het is rond de zeventiende eeuw dat men voor het eerst planken in popvormen gebruikte. Nu is het zo dat de specerijen die voor deze speculaaspoppen nodig waren, zoals kruidnagel en nootmuskaat, helemaal uit Azië werden gehaald. Het was dus een heel kostbare koek die enkel op aanvraag werd gebakken. Zo'n koek gaf men natuurlijk niet zomaar weg.
Jongemannen lieten door de bakker een speculaaspop bakken, versierden de speculaaspop met onder andere amandelen en gaven het aan meisjes waarop ze een oogje hadden. Het meisje dat een speculaaspop kreeg, nodigde de jongen uit om bij haar thuis te komen eten. Op het einde van het etentje gaf ze de koek terug. Had ze het hoofd van de koek gegeten? Dan zat de jongeman gebakken. Waren de benen verdwenen? Dan kon hij het maar beter op een lopen zetten. Hoe het precies verliep, verschilde al eens van dorp tot dorp. Maar steeds werd de speculaaspop gebruikt voor dergelijke aanzoeken.
Uiteindelijk werd de speculaaspop steeds meer gelinkt aan Nicolaas van Myra, de beschermheilige van de vrijers. Tegenwoordig kennen we deze geliefde man vooral in een andere rol, namelijk als de beschermheilige van de kinderen. In deze rol wordt hij ook wel eens Sinterklaas genoemd. De speculaaspoppen worden dan ook niet langer gegeven bij aanzoekjes, maar op zijn feestdag: 6 december. Dan komt hij jaarlijks terug en verwent hij kinderen met speelgoed, speculaaspoppen en ander lekkers. Tot op heden worden speculaaspoppen nog steeds geproduceerd en verkocht. Vooral De Molen speculaaspoppen zijn een heel geliefde keuze.
De favoriete winterkoek
Het is door de traditie om op 6 december – de sterfdag van Nicolaas van Myra – speculaaspoppen te geven, dat we speculaaskoeken zo sterk linken met de koude maanden van het jaar. Vooral in december en januari schieten de verkoopcijfers van speculaas vaak de lucht in, terwijl speculaas eigenlijk het hele jaar door lekker is. Nu de koude maanden opnieuw voor de deur staan, mag speculaas niet ontbreken. Uiteraard hoeft u daarbij niet te kiezen voor speculaaspoppen, maar kunt u ook kiezen voor ander lekkers. Denk bijvoorbeeld aan De Molen Speculaas Torondo’s en De Lekkerste gevulde koek.
Tijdens de winterperiode doen ook desserts met speculaas het heel goed. Voorbeelden hiervan zijn cheesecake met speculaas en kersen, mascarpone met speculaas of winterse toetjes met appel, kaneel en speculaas. Hiervoor kunt u onder andere Lotus bisscof gebruiken, ook bekend als Lotus Speculoos. Deze krokante koekjes hebben een gekaramelliseerde smaak die perfect aansluit bij zoete desserts.
Individueel verpakte speculaaskoeken
De winterperiode is ook het moment waarop we allemaal wat meer binnen zitten en dichter bij elkaar vertoeven. Hierdoor krijgen virussen opnieuw vrij spel. Op kantoor kunt u niet zomaar grabbelkoeken aanbieden en kiest u beter voor individueel verpakte speculaaskoeken. Onder andere de speculaaspoppen van De Molen's Banket zijn individueel verpakt, net zoals de gevulde speculaaskoeken van De Lekkerste. Deze coronaproof verpakte koeken zijn hygiënisch om uit te delen, ongeacht of het nu op kantoor of tijdens het Sinterklaasfeest is. En u koopt ze natuurlijk extra